Skulpturlandsby Selde 2017

Skulpturlandsby Selde – en platform for skulpturforsøg i det offentlige rum – danner fra september til december 2017 rammen om en stor videokunstudstilling i det offentlige rum af en række internationalt anerkendte kunstnere. Udstillingen er et eksempel på, hvordan man kan revitalisere en landsby gennem kunst og kultur.

Guidede ture:
Der er rundvisninger i til videokunsten i Skulpturlandsby Selde
søndag den 29. oktober 2017
lørdag den 04. november 2017
søndag den 12. november 2017
søndag den 18. november 2017
søndag den 26. november 2017 

Rundvisningen begynder kl. 15 på Da Winti (Furvej 14, Selde, 7870 Roslev) med en kort fortælling om udviklingen af kunsten i Skulpturlandsby Selde og – hvis ønsket – kaffe og kringle. Derefter går man rundt med en lokalguide til de 12 videokunstværker i Seldes offentlige rum. 

Turen varer ca. 1,5 timer og koster 50 kr. (Børn er gratis.)

Kaffe og kage i Da Winti koster 50 kr.

Ønsker man at gå turen på egen hånd, uddeles der gratis foldere om videoværkerne og deres placering i Selde i: Dagli`Brugsen, Da Winti og Seldeco.  

 

Om Skulpturlandsbyen
Uden for metropolerne er der kun begrænsede muligheder for at møde samtidskunsten. Men i Selde, en landsby med 350 indbyggere, sker der noget helt unikt. Gennem en årrække er Selde blevet et kendt og anerkendt samlingssted for nationale og internationale professionelle kunstnere, der bruger byen som både arbejds- og udstillingsrum. Det er sket efter udtrykkeligt ønske fra borgerne i landsbyen ved Fursund, 25 km. nordøst for Skive.

Kunst i Dagli’brugsen og i private hjem
I 2017 er skulpturlandsby Selde befolket af videokunstnere, som bruger byen og borgerne som materiale til videoproduktioner. Kunstnernes værker er installeret i det offentlige rum på forskellig vis, f.eks. som projektion på en husvæg, projekteret op i et vindue i et privat hjem eller i Dagli’brugsen, på plejehjemmet, i skolen osv.

Alle værker er skabt i og omhandler tematisk livet i Selde. Kunstneren Jette Gejl Kristensen har eksempelvis fulgt de lokale landmænd over et helt år og skabt et mosaisk værk, hvor årstidernes forskellige arbejde på markerne flettes sammen. Den aarhusianske videokunstner Katja Bjørn, der også var en del af Kulturhovedstadsudstillingen De Syv Dødssynder, har skabt og filmet møder mellem mennesker i den lokale brugs, hvor værket også bliver vist.

Kurator Marianne Jørgensen fortæller:
”Den stedsspecifikke kunst, som Selde får i disse år, skaber et enestående samarbejde mellem kunstnere og borgere. Kunsten gør noget ved byen og de borgere, der deltager i projektet. Og den gør noget ved kunstnerne. Kunsten giver aktivitet i byen, og tomterne forvandles fra åbne sår til aktiver, hvor kunstnere kan skabe skulpturelle rum. Vi går den mørke tid i møde, og videokunstværkerne vil lyse op rundt omkring i byen.”

Selde-mentor arbejder sammen med kunstnerne
De inviterede kunstnere arbejder med forskellige greb inden for videomediet, fx dokumentar, spillefilm eller mere teknisk eksperimenterende. Produktion af videoerne er sket i tæt samarbejde med byens beboere på den måde, at hver kunstner har fået en Selde-mentor, som har sørget for dem under deres besøg.

Selde er unik. Her udvikler landsbyens offentlige rum sig gennem kunst og kultur. Mentorordningen er desuden ægte borgerinddragelse. Projektet er vokset over de sidste fire år og vil fra 2019 ændre sig til at blive en biennale, dvs. en tilbagevendende udstilling hvert andet år. Skulpturlandsby Selde Biennalen 2019 bliver den første biennale.

Fmd. Kultur- og fritidsudvalget i Skive Kommune, Ditte Staun, udtaler:
”Skulpturlandsby Selde har bidt sig fast, giver genlyd, trækker tråde og inspirerer. Den er en del af Skive Kommunes Kulturpolitik ”Kultur med Vilje”, og sammen med projekterne Gentænk Landsbyen og Grassland er den en vigtig del af vores engagement i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. I hele Nordsalling, i Åsted, Selde, Junget og Thorum arbejder borgere og kunsterne sammen om at skabe det, jeg kalder ’rodfæstet foranderlighed’ gennem kunsten og med kunstnere. Det skaber nye måder at gøre ting på, motiverer og spreder ringe i vandet.”

De deltagende kunstnere er:
Elina Brotherus - Eva Koch - Eva La Cour - Hanne Nielsen & Birgit Johnsen - Jette Ellgaard - Jette Gejl Kristensen - Katja Bjørn - Kenneth A. Balfelt - Michael Mørkholt - Sonja Lillebæk Christensen - Clara Morks - Aron Skoog - Signe Vad

Tid og sted for udstillingen:
Flere af kunstværkerne kan ses hele dagen indtil midnat, mens andre først kan ses, når solen er lavt på himlen, og tusmørket kommer. Det anbefales at starte sin tur gennem byen kl. 15.00.

Se også Selde Seriøst TV, en youtube-kanal om en lille by på kanten af Limfjorden:
Billedkunstner Signe Vad laver en tv-kanal til Skulpturlandsby Selde, hvor man gennem fragmenter kan opleve landsbyen. Se tv kanalen på: www.seldetv.dk

Videokunstudstillingen arrangeres af SIS Selde (Den Selvejende Institution Skulpturlandsby Selde). Udstillingen er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Statens Kunstfond og Skive Kommune.

 

For yderligere information kontakt venligst:
Kurator Marianne Jørgensen • joergensen.marianne@gmail.com • 22 48 24 18
Hannah Oxenvad Svarrer • hannah@have.dk • 28 60 07 27

 

Del denne side

Opdateret af:

Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter info@visitskive.dk
 

Kontakt

Adresse

Furvej 14
7870 Roslev

Fakta

  • Type

    • Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017
    • Kunst

Downloads

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.0450840547096
Latitude : 56.781651868561